De belangrijke onderwerpen waar ik in 2019 niet over schreef

Ik word vaak gevraagd naar mijn schrijfproces, hoe kies je onderwerpen, hoe bepaal je de insteek, hoe vind je de juiste woorden? Het antwoord is simpel. Het gaat altijd op dezelfde manier: ik zie of hoor iets wat mij aangrijpt, ik voel daar iets bij maar kan het niet direct plaatsen. Een dag of twee later denk ik erover na, ga ik het verder onderzoeken en dan begin ik te schrijven. De invalshoek en de argumenten komen eigenlijk vanzelf op papier.

Er zijn zoveel onderwerpen en gebeurtenissen die mij aangrijpen waarvan geen stukken online komen. Soms omdat ik vind dat het niet mijn plek is en een ander er beter toe in staat is, soms omdat de tijd nog niet rijp is en vaak simpelweg omdat er helaas geen tijd is om te schrijven.

Daarom van mij geen top 5 best gelezen stukken van 2019, maar mijn top 5 van onderwerpen waarover ik niet schreef. Gelukkig deden anderen dit wel waardoor ik deze verhalen toch met je kan delen.

​Deze onderwerpen gaan allemaal over ongelijkheid. Wie ervan profiteert, hoe het in stand gehouden wordt en hoe het zich uit. 2019 was een jaar van de doorbraken, van het verbreken van de stilte en het opstaan tegen onrecht.

De weerstand is heviger dan ooit en de dus de strijd enorm zwaar. Maar ik ben positief gestemd en heb zo’n vermoeden dat 2020 een iconisch jaar wordt met een Zwarte Piet-vrij Nederland en Trump-vrij Amerika. Dit zal de toon zetten voor de komende 10 jaar.

We had enough.

Words by Nadine Ridder / Photo by Kira auf der Heide (@kadh)

Share this article

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *