Waarom alleen Daily Paper de ‘Positive Impact’​ award verdient

Gisteren won Daily Paper de ‘Positive Impact award’ bij de uitreiking van The Best Social Awards in Amsterdam. Met Safi Graauw van Cavemen en Vanity Weezer van Boomerang Create vormde ik de jury van deze award en omdat er weinig context is gegeven bij de totstandkoming van de selectie doe ik dat via deze weg.

‘Positive Impact’ is een nieuwe categorie, in het leven geblazen om te laten zien dat marketing niet meer alleen gaat om verkoopcijfers en bereik van campagnes. Dat succesvolle merken van maatschappelijke waarde moeten zijn om relevant te blijven.

Dit is de enige categorie waarbij niet is ingezonden door organisaties zelf, maar de jury (uiteraard met hulp van de organisatie) een selectie heeft mogen maken van maatschappelijk relevant werk in Nederland. In een tijd waarin je wordt doodgegooid met purpose driven communicatie zou je denken dat het gemakkelijk is deze categorie te vullen, maar het tegendeel is waar.

Het beste werk zagen we terug bij organisaties zoals Stem op een vrouw en the Black Archives, die social media succesvol inzetten om gedrag positief te beïnvloeden. We hebben ervoor gekozen deze organisaties niet mee te nemen in de selectie, omdat de vergelijking met commerciële merken lastig te maken is maar het zijn initiatieven waar veel van te leren valt.

We hebben de ‘Positive Impact’ categorie niet alleen op social media activiteiten beoordeeld, maar naar het totale plaatje gekeken. Met mooie maatschappelijke campagnes online, maar een compleet wit management team met 1 vrouw verdien je niet te winnen in deze categorie wat mij betreft. Als je dus kijkt naar gedrag, samenstelling en communicatie was er één duidelijke winnaar in Nederland: Daily Paper.

Daily Paper

Voor wie onder een steen heeft geleefd de laatste jaren, Daily Paper is een internationaal succesvol Nederlands modelabel (dat ooit begon als blog) opgericht door de vrienden Hussein Suleiman, Abderrahmane Trabsini en Jefferson Osei. Nederlandse jongens met Afrikaanse roots, die hun ontwerpen baseren op de kleding die hun ouders en grootouders droegen. Dat mode met Afrikaanse invloeden het straatbeeld in Nederland is gaan bepalen, hebben we voor een groot deel aan deze mannen te danken.

Inclusiviteit 

Het verschil tussen diversiteit en inclusiviteit wordt vaak uitgelegd aan de hand van een metafoor, het feestje. Uitgenodigd worden voor een feestje is diversiteit en gevraagd worden om te dansen is inclusiviteit. Waar ik moeite mee heb is dat deze metafoor impliceert dat er nog steeds een duidelijk machtsverhouding is. Wie uitnodigt, bepaalt. Voor mij gaat inclusiviteit over het samenbrengen van verschillende perspectieven en daar iets nieuws uit creëeren. Dat is wat Daily Paper doet: ze combineren de cultuur van hun roots (Afrikaans) met de cultuur waarin ze opgroeiden en leven (Nederlands) en creëren hier iets nieuws uit. En dat heeft vooral in de jonge doelgroep succes, omdat veel jonge mensen zich herkennen in het niet binnen de norm passen. Maar in tegenstelling tot de oudere generatie die zich vooral conformeerde aan de norm, is deze generatie trots op wie ze is en wordt ‘anders’ zijn iets dat je in je voordeel kunt gebruiken.

Budgetten 

Toen Daily Paper de award in ontvangst nam, zei Hussein in zijn speech het een eer te vinden te winnen van grote merken zoals Calve, HEMA en Albert Heijn. Ik denk dat het andersom is. Die grote merken mogen blij zijn genomineerd te zijn binnen deze categorie, ze kunnen namelijk wel wat leren van Daily Paper. Hoe ben je relevant als merk in deze tijd? Authenticiteit en inclusiviteit. In je DNA, binnen je organisatie en in communicatie.

Dat het een oneerlijke wedstrijd is omdat deze grote merken al lang bestaan en dus een transitie moeten doormaken is een gegeven. Maar dat verandert niets aan het feit dat jonge, inclusieve merken winnen en traditionele merken ver achter zich laten qua populariteit. Kun je mode vergelijken met een verzekeraar of supermarkt? Misschien niet, maar dit zijn de social awards. Dat je voor een succesvolle social presence de budgetten van de grote corporates niet nodig hebt als je geloofwaardig bent, bewijst de winnaar van deze award.

Zoals mijn mede jury lid Safi Graauw in zijn speech aangaf gisterenavond: het is een nieuwe tijd. Er is een nieuw geluid, een nieuwe energie en dat stond gisteren op het podium.

Dat dit merk aan jonge mensen laat zien dat je anno 2019 geen kruiwagen nodig hebt, je niet hoeft aan te passen aan de norm binnen bijvoorbeeld de traditionele fashion industrie en geen onderdeel hoeft te worden van een grote corporate om succesvol te zijn, dat is voor mij de belangrijkste reden dat Daily Paper deze award wint.

Dat is de positieve impact die we nodig hebben in Nederland. Dat jonge mensen van alle culturele achtergronden, met welke geaardheid, gender, religie, overtuiging of lichaamsbouw dan ook weten dat de kracht zit in het volgen van jouw unieke pad. Dat je leert wie je bent, nooit vergeet waar je vandaan komt en daar iets nieuws uit creëert. Dat is namelijk waar behoefte aan in de wereld van morgen. En dat daar fantastische, inclusieve campagnes bijhoren is niet meer dan logisch.

Words by Nadine Ridder / Photo by Esther Jiao

Share this article 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *