Weareallactivists is created to empower you with information and inspiration on activism.

Om seksueel geweld te bestrijden hebben we mannen nodig

Zoons kopiëren het gedrag van hun vader. Jongens kijken op naar hun grote broer.

Het is eindelijk zover. Vrouwen eisen hun plek op in de wereld. In de politiek, in het bedrijfsleven, in de media en op straat. Hoewel we nog een lange weg hebben te gaan, zijn we sterker dan ooit. Omdat we altijd hebben moeten vechten. Voor veiligheid. Voor die baan. Voor respect. Maar onze stemmen werden niet gehoord in het schreeuwerige debat of we werden niet geloofd. Maar nu we begrijpen dat we onze krachten moeten bundelen door ons collectief uit te spreken, zijn we krachtiger dan ooit. En de man ligt onder vuur.

Hoewel hem vanuit zijn bevoorrechte positie veel aan te rekenen valt, is hij niet de vijand. Ook hij is door beeldvorming en opvoeding gevormd. Hij zal eerst zijn gedachten, houding en gedrag ten opzichte van vrouwen moeten onderzoeken om zijn rol in deze kwestie goed te kunnen begrijpen. Laten we ons echter niet tegenover mannen plaatsen, maar naast elkaar gaan staan. Gelijkheid betekent namelijk niet dat we de macht moeten overnemen.

Bovendien hebben we mannen heel hard nodig, ze luisteren vooral naar elkaar. Zoons kopiëren het gedrag van hun vader. Jongens kijken op naar hun grote broer. Vrienden maken grappen in de kleedkamer.

En ze zijn er wel. Mannen die niet bang zijn voor sterke vrouwen, maar hun kracht bewonderen. Die geen dochters nodig hebben om hun afkeur te uiten over misbruik. Die zich bewust zijn van machtsverhoudingen. Voor wie een gelijke man/vrouwverhouding prioriteit heeft. Die begrijpen dat complimenten over werk niet over uiterlijk zouden moeten gaan. Die geen filmpjes kijken die niet voor hun ogen zijn bedoeld. Die snappen wat ‘nee’ of ‘liever niet’ betekent. Die ons veilig naar huis brengen en hier niets voor terug verwachten

Laten we deze mannen uitnodigen om mee te praten in het debat. Ik zie de talkshows weer in dezelfde diversiteitsvalkuil trappen: over dit onderwerp alleen vrouwen aan tafel. Een mannelijke presentator die steeds vraagt waarom vrouwen zo lang hebben gezwegen. Laten we het hebben over hoe opvoeding, onderwijs en beeldvorming mannen vormt. Hoe we jongens kunnen helpen mannen te worden waar we allemaal trots op kunnen zijn.

Words by Nadine Ridder / Photo by Sam Burriss

Deze column verscheen eerder op Joop.nl 

Share this article
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Weareallactivists is created to empower you with information and inspiration on activism.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *