Weareallactivists is created to empower you with information and inspiration on activism.

Waarheidsvinding

Auteur Griet Op de Beeck deelde maandag in talkshow De Wereld Draait Door een belangrijk verhaal. Naar aanleiding van haar nieuwe boek vertelde zij dat haar vader haar misbruikt zou hebben in haar jeugd.

Ook dé uitvinders van ‘snappy content’ snapten dat dit verhaal tijd en aandacht verdient. Daarvoor respect. Niet eerder werd een onderwerp als misbruik publiekelijk zo treffend en gevoelig onder woorden gebracht als maandag door woordkunstenaar Op de Beeck.

Maar wat ook pijnlijk zichtbaar werd, is dat het gesprek niet de waardigheid kreeg die het verdient. De boodschap van Griet was helder: het complexe onderwerp dient genuanceerd te worden onderzocht en besproken. Maar Matthijs van Nieuwkerk probeerde het gesprek constant richting waarheidsvinding te sturen. Zoals altijd legde Op de Beeck precies de vinger op de zere plek en gaf aan dat het juist de grootste angst is voor misbruikslachtoffers om niet geloofd te worden. Zij zei blij te zijn dat hij door zijn vragen juist dit blootlegde.

Van Nieuwkerk sloeg de plank pas echt mis toen hij durfde aan te dringen op het schetsen van haar ‘beeldherinneringen’. Als we haar hadden horen vertellen over seksuele handelingen of lichaamsdelen, was hij dan tevreden? Kon dan pas de conclusie worden getrokken dat Op de Beeck geen verzinsels verspreidde?

De houding van Van Nieuwkerk staat helaas niet op zichzelf. Max Pam trok woensdag in de Volkskrant op denigrerende wijze Op de Beecks verhaal in twijfel.

Maar wie haar verhaal gelooft doet er niet eens toe. Het gaat erom dat de verantwoordelijkheid voor seksueel geweld en misbruik consequent bij de dader wordt weggehaald. Pam heeft bijvoorbeeld moeite met het feit dat haar dode vader nu als incestpleger de boeken in zal gaan en zich niet kan verdedigen. Hierbij ziet hij het feit dat haar zus het misbruik al eerder naar buiten bracht en dat haar vader dit glashard heeft ontkend over het hoofd.

Griet Op de Beeck richtte zich wel op de verantwoordelijkheid van de dader. Zo heeft zij het er bijvoorbeeld over dat zij niet kan begrijpen hoe een intellectuele man als haar vader zoiets kan doen. Over het effect van manipulatie. Over de rol van haar moeder in het verhaal.

Dat is de nuancering waar Griet Op de Beeck ons naartoe leidde.

Words by Nadine Ridder / Photo by Peter van Alphen

Dit stuk is gepubliceerd als ingezonden brief in NRC Handelsblad.

Share this article 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Weareallactivists is created to empower you with information and inspiration on activism.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *